AboutWorksNewsContactLinks

Stockholmsspegling
— Vandring genom en stad i rörelse

Den ständiga närheten till vatten bidrar med ljud och dofter, ljus och speglingar till den atmosfär som kännetecknar en stor del av Stockholms innerstad, inte utan anledning kallad Nordens Venedig. Ett av de behagligaste promenadstråken är det som på Kungsholmen sträcker sig utmed Riddarfjärden från Smedsudden till Norr Mälarstrand.

Smedsudden, augusti 2002 Under 1920- och 30-talen fanns en konstnärskoloni på Smedsudden, där den gamla träbyggnaden fortfarande står bevarad. Numera rymmer platsen ett omtyckt utomhusbad med sandstrand och servering.

Om man passerar under Västerbron i riktning mot centrum hamnar man i Rålambshovsparken -- eller "Rålis", som en del föredrar att kalla den. Det vackra läget och närheten till Stockholms västra förorter har gjort grönområdet till ett populärt utflyktsmål för många människor. Här kan man njuta av utsikten över Mälaren. Den som passerar undgår inte heller att lägga märke till Eric Grates modernistiska skulptur "Yxman".

Fortsätter man ytterligare ett stenkast hamnar man på Norr Mälarstrand. Under 1800-talet huserade otaliga hantverkare i dessa kvarter. Numera befolkas stadsdelen av den burgna medelklassen, och fastigheterna hör till Stockholms mest eftertraktade. Som en målerisk kontrast finns en mängd husbåtar förtöjda längs stenkajen.

Om man härifrån tar av till vänster hamnar man på Kungsholmstorg, där det är lätt att hitta ett trevligt matställe i de krogtäta kvarteren kring Scheelegatan. Låt maten väl smaka, medan eftermiddagssolen ger färg åt de lugna stadskvarteren.

Sedan är det inte långt till Stadshuset, vars 106 meter höga torn syns vida kring. Byggnaden i mörkrött tegel uppfördes mellan 1911 och 1923 efter ritningar av den berömde arkitekten Ragnar Östberg. Stadshusets fasad uppvisar ett varierat formspråk, där kylig funktionalism överväger på gatusidan, medan arkaderna längs vattnet framkallar en medelhavsliknande atmosfär. På den sidan finns också byggnadens huvudingång.

© Torgny Lilja (2001)